Comuna Mănăstirea Caşin are în componenţă patru sate: Mănăstirea Caşin, satul de reşedinţă, Lupeşti, Pârvuleşti şi Scutaru. Se învecinează la nord cu comuna Bogdăneşti, comuna Oituz, comuna Caşin şi comuna Buciumi, la vest cu judeţul Covasna, la sud cu judeţul Vrancea, iar la est cu comuna Căiuţi şi comuna Ştefan cel Mare. Valea Cașinului, comunele Cașin și Mănăstirea Cașin, prin așezarea geografică, se caracterizează prin condiții naturale complexe care au favorizat popularea acestui teritoriu din cele mai vechi timpuri. Relieful acestei zone, variat și armonios, cu o vegetație bogată și felurită, a creat dintotdeauna un mediu favorabil de locuire și condiții bune de existență.
Cascada Bucias este situata in cadrul Rezervatiei naturale Bucias, in apropriere de Manastirea Casin, la 25 de km de Orasul Onesti. Cascada este formata pe cursul Paraului Bucias afluent al Raului Casin. Are o inaltime de aproximativ 15 metri si este cea mai mare cadere naturala de apa din judetul Bacau.
În comuna noastră se află mănăstirea Cașin, monument istoric de arhitectură de interes național, datând din 1656–1657. Ansamblul cuprinde biserica „Sfinții Voievozi” (1655–1657), ruinele casei domnești a lui Gheorghe Ștefan (secolul al XVII-lea), ruinele școlii domnești (secolul al XIX-lea), ruinele chiliilor și turnului-clopotniță (1657) și zidul de incintă (1657, refăcut în 1820–1830)
În aceste locuri, istoria se împletește cu legendele, câteva dintre acestea fiind amintite de Ioan Missir în cartea „Fata Moartă”. Numele cascadei „Fata Moartă” este, de fapt, un jurnal de front extrem de emoționant, o cronică de război, o carte de notații și mărturisiri, scrise la persoana întâi, ce au aparținut unui om care s-a aflat pe front, în linia întâi a câmpului de bătălie.
Tot in zona noastra descopeirti si alte locuri de vizitat si explorat: Schitul Bucias, Turnurile Gemene, Pastravaria Înțărcătoarea, Cabana Înțărcătoarea, Sfinxul de la Bucias, Fantana Regelui Ferdinand, Obarsia Mioritei, etc